10 redenen om muziek te maken met je kind

Spelen

Door samen te genieten van zingen en spelen leren je kindje en jij elkaar steeds beter kennen.

Herkenning

Kinderen houden van herkenning en voorspelbaarheid. Door bijvoorbeeld vaste liedjes te zingen bij dagelijkse activiteiten als een luier verschonen of tandenpoetsen weet je kindje wat er komt. Dat geeft een veilig gevoel.

Taalontwikkeling

Taalontwikkeling en muzikale ontwikkeling liggen heel dicht bij elkaar. Je kindje leert woorden en taalstructuren herkennen en begrijpen doordat jij tegen hem praat en zingt.

Luisteren

Veel zingen scherpt de oren van je kindje. En goed kunnen luisteren en nuances kunnen onderscheiden zijn heel belangrijke vaardigheden die je nodig hebt bij het leren van een taal en voor communicatie in het algemeen.

Nieuwe woorden

Door liedjes zingen leert je kind spelenderwijs steeds meer nieuwe woorden en leert hij deze te associëren met dingen uit zijn omgeving: personen, dieren, dingen, lichaamsdelen, speelgoed en gebeurtenissen.

De eigen naam leren kennen

Er zijn heel veel liedjes waarin je de naam van je kind kunt gebruiken. Dat is leuk en zo leert je kindje zijn eigen naam steeds beter kennen.

Ritme en rijm

Gezongen woorden zijn makkelijker te onthouden doordat in liedjes en versjes veel regelmaat zit en de woorden ritmisch en in de maat gesproken of gezongen worden. Rijmen helpt daar nog eens extra aan mee.

Liefde

Of je nu mooi kunt zingen of niet, voor jouw kindje maakt dat niets uit. Jij bent de eerste en meest vertrouwde stem in zijn leven. Door zingen leert je kindje jou en je stem kennen en merkt hij dat je van hem houdt.

Gevoelens

Liedjes en muziek helpen je kindje met gevoelens om te gaan. Liedjes kunnen troosten, rust geven of opvrolijken.

Voor het hele gezin

Samen zingen, met alle kinderen in het gezin, schept een sterke band. Iedereen kan er aan meedoen, dus doe het vooral gezellig samen!